זארוביפדיה

סודות השומשום של זארובי

  • בזרעי שומשום יש פי 7 סידן מאשר בחלב מלא
  • השומשום שימש כבר לפני כ 5000 שנה את האדם וידוע כגידול הראשון לצרכי שמן
  • צמח השומשום עמיד מאד לתנאי יובש ובצורת ופרחיו משמשים בתעשיית הבשמים
  • שני גוונים טבעיים לשומשום, צהוב בהיר המוכר ושחור הנפוץ במזרח הרחוק
  • מומלץ לאחסן בכלי אטום ובמקום קריר ויבש או במקפיא

השומשום הינו צמח חד שנתי אשר מקורו בארצות אסיה הטרופית. הוא עשוי להגיע לגובה 1 מטר תוך כארבעה חודשים. לפרחי השומשום דמויי הפעמון, מספר צבעים: לבנים, צהובים, כחולים או סגולים.
פרי השומשום הינו תרמיל דמוי קפסולה באורך של 2 עד 8 ס"מ. זרעי השומשום נתונים בתוך התרמיל אשר מתפקע עם הבשלתם ולכן קוטפים את התרמילים טרם הבשלתם.
בשנת 2010 נחשבה בורמה ליצרנית זרעי השומשום הגדולה ביותר. הודו הייתה היצואנית הגדולה ביותר ויפן היבואנית הגדולה ביותר.

מספרים ש...
  • ביטוי הקסם 'היפתחי שומשומית'.שימש לפתיחת מערת האוצר בסיפור 'עלי באבא וארבעים השודדים' והופיע בתרגום צרפתי כבר בתחילת המאה ה 17.
  • מקור הביטוי 'היפתחי שומשומית' באופן בו נפתח תרמיל השומשום ונגלה האוצר הטמון בו של זרעי השומשום הזהובים בדרך כלל.
  • בארץ נוהגים לייצר משומשום ממותק סלים למיני מתיקה בטכסי חינה ואירוסין.
  • משל ידוע בשפת אורדו (הודו, פקיסטן): "לא נותר שמן בשומשום" משל לאדם שנראה יעיל אבל חסר תועלת כשצריך.
הזוית התזונתית

זרעי שומשום עשירים בסידן אך עלולים להוות אלרגן מסוכן לחלק מהילדים והמבוגרים. באוסטרליה לבד מעריכים כי כחצי אחוז מהילדים אלרגים לשומשום בהשוואה ל 0.04 אחוז מקרב האוכלוסייה הבוגרת באנגליה. זרעי השומשום מהווים מקור מצוין לשמן ומכילים כ 50% שמן בהשוואה ל 20% בגרגרי סויה. שמן שומשום, בדומה לשמן חמנייה, עשיר באומגה 6. בשנת 2008 כ 65% מהיבול שימש להפקת שמן וכ 35% למזון. השומשום עשיר גם בחלבונים וסיבים תזונתיים.

הזוית הקולינרית

אחד המאכלים הידועים ופופולאריים בארצות הבלקן והים התיכון כמו יוון, ישראל וגם טורקיה הינו הסימיט הידוע בארץ בכינוי בייגלה שומשום. כך גם הטחינה המזינה אותה ניתן לייצר לבד בבית מטחינת זרעי שומשום בתוספת שמן שומשום, מלח ומים פושרים. בחלק מארצות המזרח מהווה השומשום מזון עיקרי.