זארוביפדיה

סודות הקפה של זארובי

  • השם קפה ככל הנראה על שם חבל קאפה (Kaffa) באתיופיה, הנחשבת ארץ מוצאו
  • פירות שיח הקפה אדומים, צומחים באשכולות ומזכירים דובדבנים ומכאן כינויים 'דובדבני קפה'
  • שני זנים עיקריים משמשים בתעשיית הקפה: ערביקה ורובוסטה. הערביקה נחשב לאיכותי יותר
    להכנת הקפה ומקורו מאתיופיה ותימן
  • לערביקה פריחה לבנה מרהיבה והוא גדל בגבהים בין 900 ל 2,000 מ' מעל פני הים
  • הערביקה רגיש לכפור, מה שמקשה על גידולו ומכאן מחירו היקר
  • מכל צנצנת קפה זארובי ניתן להכין בממוצע כ 50 'כוסות קפה'
  • מומלץ לאחסן במקפיא ולאחר הפתיחה במקום קריר, יבש ומוצל

סוברים כי הקפה התגלה בשנת 575 לספירה בתימן, אבל הסברה הרווחת הינה כי הקפה התגלה באתיופיה במאה התשיעית והיא נחשבת לארץ מוצאו של צמח הקפה ואשר בה התפתחה תרבות צריכת הקפה. עד כדי כך מושרשת תרבות הקפה בתרבותה של אתיופיה שהמילה קפה מהווה חלק בלתי נפרד מביטויים יום יומיים ותיאורים של קשרים ומערכות יחסים. אחד הביטויים הנפוצים באמהרית הינו הביטוי 'Buna Tetu' שפירושו המילולי 'שתה קפה' אבל למעשה הוא דומה לביטוי הסלנג 'בוא ניפגש לקפה'. ביטוי נוסף הינו 'Buna dabo naw' שמשמעותו 'קפה הוא הלחם שלנו'.
למרות האגדה על קאלדי, רועה העיזים האתיופי והאופן בו הוא והנזירים באזור מגוריו גילו את הקפה והפכו אותו למשקה, סוברים כי במאות הראשונים נהגו ללעוס את פולי הקפה כצמח ממריץ ורק מאוחר יותר הם הפכו למשקה המוכר כיום.
בישולו של הקפה החל להתפשט באתיופיה וסביבתה במאה ה 13. הוא התפשט למדינות אסלאמיות שונות ונהגו לבשלו כמו שמבשלים צמחי מרפא לצרכי חיזוק הגוף ואנרגיה. מסורת קליית, טחינת ובישול הקפה ידועה במדינות כמו אתיופיה, טורקיה ויוון ומכאן הביטויים לקפה אתיופי, קפה טורקי וקפה יווני.
כיום ברזיל וויטנאם נחשבות ליצרניות הקפה הגדולות בעולם, כאשר אתיופיה במקום החמישי.
בזארובי מציעים קפה שחור אסלי איכותי, מעל 75% ערביקה. קפה עם הל ובלי הל.

מספרים ש...
  • קאלדי, רועה עיזים אתיופי, גילה את עץ הערביקה בעקבות התנהגות העיזים שלו. הנזירים, להם הראה את דובדבני הקפה, כעסו וזרקו אותם לאש. הארומה המיוחדת של הפולים 'הקלויים' הפכה עם הזמן למשקה הקפה המוכר כיום
  • מנהג לעיסת פולי הקפה הובא ע"י עבדים סודנים מחבל קאפה במסעם הארוך וסייע להם לשרוד את תלאות הדרך למדינות ערב
  • הביטוי באנגלית לפולי קפה 'Coffee Bean' ככל הנראה נולד מ 'Kaffa bunn' באמהרית. חבל קאפה, מקור מוצאו של שיח הקפה, bunn או buna פירושו קפה
  • קפה ערביקה היה הראשון שנחקר על ידי אנתוני דה ג'וסיו שקרא לו 'יסמיניום ערביקום' אחרי שחקר דגימה מתוך גנים בוטנים באמסטרדם. קארלוס ליניאוס סיווג אותו כקפה בשנת 1737
  • באירופה נאסרה שתיית הקפה בתקופות שונות. היו שהאמינו כי זהו משקה רעיל וכל הלוגם ממנו עתיד למות בייסורים קשים. איסור שתיית קפה בשבדיה נמשך עד שנת 1822. ההתנגדות לקפה לובתה על ידי סוחרי היין והשיכר, שראו בקפה תחרות לפרנסתם. המורמונים אוסרים לשתות קפה עד היום
הזוית התזונתית

פולי הקפה מכילים קפאין ויש הממליצים עליו לפני אימון גופני, לשריפת סוכרים וערנות גבוהה יותר.

הזוית הקולינרית

למשקה הקפה שמקורו בתימן, יש צבע בהיר ונהוג להוסיף לו זרעי תירס או חיטה קלויים וטחונים, או שילוב של שניהם. וכן להוסיף תערובת תבלינים הנקראת חוואיג' לקפה.