זארוביפדיה

סודות הזעתר של זארובי

  • הזעתר, אזוב מצוי (או מקראי) בעברית, נחשב לתבלין הכי ישראלי שיש
  • כיום, האזוב המצוי הגדל בר הוא צמח מוגן ואסור לקטוף ממנו למטרות מסחריות
  • במטבח המזרח תיכוני ובמטבחים הדרוזיים והבדואים של ארץ ישראל וסוריה, משתמשים בעלי הזעתר לתיבול כמות שהם
  • איכות תערובת תלויה בכמות עלי הזעתר שבה. זארובי ממליץ על כ 20% לפחות
  • מומלץ לאחסן בכלי אטום ובמקום קריר, יבש ומוצל

תבלין הזעתר האסלי הוא למעשה תערובת תבלינים שגדלה רק בישראל, לבנון וסוריה. התערובת של זארובי מורכבת ברובה מצמח הזעתר, סומק, שומשום, מלח ושמן. צמח הזעתר הפופולארי כל כך גדל באזורים סלעיים, בחשיפה לשמש מלאה ובין חודשי האביב והקיץ החמים. התערובת ייחודית למזרח התיכון.

הרמב"ם, גדול הרופאים של ימי הביניים, התבסס רבות על צמחי מרפא בכלל ועל הזעתר בפרט, וייחס לו סגולות ריפוי רבות, כגון: חיטוי וחיסון הגוף, הקלה על כאבי ראש, חיזוק הזיכרון וכוח הגברא
לאחרונה, נמצא כי מרכיבים מסוימים המעניקים לתערובת הזעתר את הטעם הייחודי שמאפיין רק אותה, הם גם שמעניקים לה את סגולות האנטיביוטיקה והאנטי-אייג'ינג הטבעיות שהיא מספקת.

בזארובי מציעים זעתר באריזות תבלין גדולות וקטנות.

מספרים ש...
  • באירופה הים-תיכונית אפשר למצוא סוג של זעתר (Hyssop) בעיקר כמרכיב בליקרים שונים. במקור היו הליקרים שיקויים שהכינו נזירים על פי מתכונים סודיים למטרות ריפוי והקלה על מחלות.
  • האר"י הקדוש היה אומר שחובה היא שתמיד יהיה האזוב – זעתר מצוי על שולחננו.
  • לזעתר סגולות חיטוי וריפוי רבות: כבר בימי קדם שימש לטיהור המזבח בבית המקדש.
  • בתרבות המזרחית, דואגים לצייד את הילדים במנת זעתר ראויה לפני צאתם לבית הספר בשל תרומתו לחיזוק הזיכרון וחידוד החשיבה.
הזוית התזונתית

זעתר מסייע בטיפול בדלקות גרון, הצטננויות, נפיחות במעיים וכאבי בטן. עוד בימי הרמב"ם נחשב הזעתר כבעל סגולות ריפוי רבות

הזוית הקולינרית

הזעתר המלוח והעממי פוגש אותנו במגוון רחב של מנות, להן הוא משווה ארומה חלומית וערבה לחך. 

קצת שמן זית, מיץ לימון, פטרוזיליה קצוצה או תבלין זארובי ושום כתוש – ומקבלים אחלה של מטבל. 

אם בא להתפנק בצורה קצת שונה, מפזרים זעתר על לבנה על טוסט והוא משדרג את המנה ממנה ביתית רגילה לחטיף טבעי וטעים שמעורר את כל בלוטות הטעם.